Lontoo – Kansainvälinen suurkaupunki täynnä kulttuuria

Lontoo on yksi maailman suosituimmista matkakohteista – ja syystä, koska harvoissa kaupungeissa on yhtä kansainvälistä tunnelmaa ja vastaavaa määrää kulttuuria joka makuun. Mutta kuten kaikissa suurkaupungeissa käymisessä, myös Lontoossa on omat haasteensa. Etäisyydet ovat valtavia, matkoissa saattaa kulua tunteja päivässä, majoitus on kallista, ja jos ei suunnittele matkaansa hyvin, joutuu helposti turistimassojen joukkoon yhdentekevien ketjukauppojen ja turisteille suunnatun hömpän keskelle. Tässä artikkelissa kerromme joitakin käytännön vinkkejä matkan suunnittelemiseen.

Missä majoittua?

Lontooseen pääsee lentämään äärimmäisen halvalla, kunhan liput ostaa muutamia kuukausia etukäteen, mutta majoituksen kanssa tilanne on hieman vaikeampi. Parhaan hinta-laatusuhteen varmistamiseksi kannattaa varata majoitus monta kuukautta etukäteen, koska hinnat saattavat muuten olla hyvin korkeita. Koska Lontoossa on aina massoittain turisteja, ei matkan ajankohdalla majoituksen hintojen suhteen oikeastaan ole väliä, koska majoitus on aina kallista. Mutta kesällä hotellit ja Airbnb:t ovat useammin täynnä, joten kesämajoitus kannattaa varata todella aikaisin. Iso-Britanniassa on huomattavasti alhaisemmat standardit rakentamisen ja majoituksen mukavuuksien suhteen kuin Suomessa, joten budjettimatkaajien kannattaa olla varautunut jokseenkin kulahtaneihin, vetoisiin, tai omituisesti sisustettuihin huoneisiin, jotka saattavat olla esimerkiksi meluisan pubin yläkerrassa. Kolmas tekijä mikä pitää ottaa huomioon on majoituksen sijainti. Majapaikkoja etsiessä kannattaa pitää Lontoon kartta auki, ja katsoa Google kartasta tai Citymapper -apista kauanko sieltä kestää kulkea paikkoihin joissa on tarkoitus käydä. Metrolla pääsee nopeasti liikkumaan paikasta toiseen hyvinkin kaukaa, mutta jos vaihtoehtona on vain bussi, reissussa saattaa kulua puolet päivästä. Pitkät matkat ovat myös usein hyvin raskaita, koska Lontoon liikennevälineet ovat usein aivan liian täynnä ihmisiä.

Liikkuminen Lontoossa

Budjettimatkaajien kannattaa tietää että Lontoossa on eri hinnat metroille (underground tai tuttavallisesti tube), paikallisjunille (overground tai DLR eli Docklands Light Railway) ja bussille. Bussi on halvin, sitten junat, ja kallein on metro. Lisäksi hinnat metrossa vaihtelevat ajankohdan mukaan: ruuhkatunteihin kuuluvat aamun tunnit 06.30-9.30 ja iltapäiväisin tunnit 16.00-19.00 maanantaista perjantaihin. Lontoon on valtava, ja liikenne on hidasta ruuhkatunteina, joten kannattaa tottua siihen että jokainen matka kestää puolesta tunnista tuntiin. Bussit ovat mukava tapa nähdä maisemia, ja kannattaa aina hakeutua bussien yläkertaan mistä on parhaat näköalat ja vähiten tungosta. Toisaalta bussit ovat ruuhka-aikoina sen verran jumissa liikenteessä, että käveleminen on suhteellisen lyhyillä matkoilla usein järkevin vaihtoehto. Lontoossa on Uber sekä takseja, mutta niitäkin kannattaa välttää ruuhka-aikoina. Iltaisin sen sijaan ne ovat käteviä ja melko edullisia Suomen hintoihin verrattuna. Uusin liikenneväline kaupungin turistisimmilla alueilla on pyörävetoiset riksat, mikä on aika hauska tapa kulkea muutaman kilometrin matka.

Kulttuuri

Monet lähtevät Lontooseen kulttuurin takia ja syystä, koska Lontoon tarjonta ainakin kuvataiteen, musiikin, teatterin, musikaalien, valokuvauksen ja elokuvien saralla on maailman huippua. Ensinnäkin keikat: käytännössä kaikki bändit jotka kiertävät edes joskus menevät Lontooseen keikalle. Keikkapaikkoja löytyy pienen pienistä klubeista jättiareenoihin. Suositumpien bändien keikat myydään usein nopeasti loppuun, joten kannattaa seurata etukäteen bändien kiertueaikatauluja, ja toimia nopeasti kun liput tulevat myyntiin. Teatterin suhteen on sama asia, eli liput isompiin teattereihin ja tunnetuihin näytelmiin myydään usein loppuun. Teatterin ystävien kannattaa seurata esimerkiksi The Guardianin teatteriarvioita pysyäkseen ajan tasalla. Lontoo on New Yorkin lisäksi musikaalien mekka, ja monet turistit unelmoivat teatteri-illallisesta, musikaalin näkemisestä, ja musikaalin jälkeisistä drinkeistä Sohossa. Sekä musikaaleihin että teatteriin myydään viime hetken lippuja, joita voi metsästää esimerkiksi Leicester Squaren Tkts -nimisessä kojussa. Kuvataiteiden ystäville Lontoo on harvinaisen ystävällinen paikka, koska sen huippumuseot ovat ilmaisia. Museoille kannattaa kuitenkin antaa suositeltu viiden – kymmenen punnan lahjoitus, koska niiden rahoitusta on leikattu raskaalla kädellä viime vuosikymmenen aikana.

Parhaisiin museoihin kuuluvat:

  • The British Museum
  • National Gallery
  • V&A
  • Tate Modern

Muita hyviä museoita ovat muun muassa:

  • Tate Britain
  • The Photographer’s Gallery
  • Design Museum
  • Museum of London