Kuinka matkustaa maasta toiseen pienellä budjetilla

Matkustaminen oli aiemmin kallista hupia ja harva normaalipalkkainen kävi ulkomailla useammin kuin kerran vuodessa. Mutta viimeisten kymmenen – viidentoista vuoden aikana tilanne on muuttunut radikaalisti halpalentoyhtiöiden, Airbnb:n ja internetin ansiosta. Nykyisin kaikkien on täysin mahdollista matkustaa pikkurahalla toiselle puolelle maailmaa, kunhan matkan suunnittelee hyvin. Tässä artikkelissa kerromme kuinka voi matkustaa ulkomaille pienellä budjetilla.

Halvat lennot

Lennot voivat olla yksi suurimpia matkabudjetin syöjiä, mutta lentäminen pikkurahalla on mahdollista. Ensinnäkin kannattaa olla avoimella mielellä matkakohteen suhteen ja lähteä sinne minne pääsee halvalla. Google flights on yksi parhaita tapoja etsiä lentoja. Valitse lähtöpaikaksi Helsinki, kohteeksi “anywhere” ja avaa hintakalenteri. Silloin Google antaa ehdotuksia eri kohteista ja niiden hinnoista. Myös Skyscannerilla on hintakalenteri ja ehdotuksia kohteiden suhteen.

Toinen hyvä konsti on liittyä halpalentoklubeihin. Ne ovat usein muutaman henkilön ylläpitämiä nettisivuja, jotka etsivät halpoja lentoja ja jotka lähettävät jäsenilleen viikoittaisen uutiskirjeen, johon on listattu parhaat tarjoukset. Useimmat niistä ovat ilmaisia tai pienen jäsenmaksun maksamalla voi saada vielä enemmän tarjouksia.

Kaukomatkojen ystävien kannattaa suosiolla etsiä lentoja Lontoosta, koska Suomesta pääsee Lontooseen parilla kympillä, kunhan liput varaa muutamaa kuukautta aiemmin. Lontoosta lähtee tuhansia lentoja kaikkialle maailmaan joka päivä, joten tarjouksien kohteiden määräkin on siten paljon suurempi. Esimerkiksi Jack’s Flight Club on erinomainen Lontoosta lähteville lennoille. Samoin TUI:n flight deals -sivuilla on paljon kaukomatkoja muutamalla satasella. TUI:lta voi myös ostaa viime hetken pakettimatkoja majoituksineen halvalla.

Maiden väliset bussit ja junat

Lentäminen on halpaa tällä hetkellä, mutta myös pahasta luonnolle. Ekologisempi matkailija suosii busseja tai junia. Bussien ja junien edut ovat lukuisat: matkustaminen on vähemmän stressaavaa kuin valtavat, hektiset lentokentät turvatarkastuksineen ja vaikeine yhteyksineen kaupunkien ja lentokenttien välillä. Toisekseen matkatavaroiden koosta ja painosta ei tarvitse huolehtia. Junissa on enemmän tilaa ja bussilla tai junalla liikkuessa saa realistisen käsityksen maiden välisistä etäisyyksistä. Parasta niissä on maisemien katselu, kun taas lentäen ei näe muuta kuin itse kohdekaupungin. Pidemmillä junamatkoilla usein myös tutustuu kanssamatkustajiin. Rome2Rio -nettisivut antavat vinkkejä kuinka matkustaa paikasta toiseen lentäen, bussilla, junalla tai autolla, sekä tietoa matkojen hinnoista ja matka-ajoista.

Interrail-kortti, jolla pääsee matkustamaan kuukauden ajan 31 maassa maksaa 1185 euroa aikuiselle ja 1030 euroa alle 27-vuotiaille. Pidemmälle ajalle hyvä vaihtoehto on kahden kuukauden ajan voimassaoleva passi, jolla voi matkustaa viidentoista päivän ajan 872 euron hinnalla. Monissa maissa junayhtiöt ovat siirtyneet halpalentoyhtiöiden tapaan nostaa hintoja matkapäivän lähestyessä. Kannattaa siis ostaa liput ajoissa, jolloin ne voi saada pilkkahintaan. Thetrainline.com on erinomainen nettisivu, jolta voi ostaa junaliput samaan hintaan kuin junayhtiöiden omilta sivuilta lähes kaikkialle Eurooppaan.

Bussit ovat kaikkein halvin tapa matkustaa ja esimerkiksi Euroopassa on paljon pitkän matkan bussilinjoja, jotka kulkevat Euroopan laidasta toiseen. Pitkät bussimatkat ovat luonnollisesti melko raskaita, mutta bussit kyllä pitävät jaloittelu- ja vessataukoja. Toisaalta matka saattaa kulua hyvinkin mukavasti, jos on hyvää matkaseuraa tai tabletti täynnä kiinnostavaa katseltavaa tai lukemista. Yön yli kestäviin matkoihin busseissa ja junissa kannattaa ottaa mukaan matkatyyny ja huopa, jotta nukkuminen olisi mahdollisimman mukavaa. Busseissa on toisinaan myös liian voimakas ilmastointi, johon kannattaa varautua kerrospukeutumisella.

Automatkailu

Vaikka autoista puhutaan paljon ilmaston saastumisen suhteen, on automatkailu usein paljon ympäristöystävällisempiä kuin lentäminen, etenkin jos auto on täynnä ihmisiä. Ja vaikkei omistaisikaan autoa, on vuokra-autoilu aika edullista, jos vuokra jakautuu usean ihmisen maksettavaksi. Autolla liikkumisen paras puoli on se, että autolla pääsee ajamaan syrjäseuduille ja pikkukyliin, joihin ei julkisella liikenteellä välttämättä pääse ollenkaan. Näin voi säästää majoituksessa. Kannattaa etsiä halvimpia Airbnb-majoituksia vaikka koko Euroopassa ja sitten katsoa Rome2Riosta paljonko maksaisi ajaa sinne autolla. Tällä keinolla voi tehdä edullisen road tripin vaikka koko Euroopan läpi.