Vinkkejä budjettimatkailuun

Monilla on se vaikutelma, että lomamatkaa varten tarvitsee säästää rahaa, ja että on ihan turha edes matkustaa, jos paikan päällä joutuu laskemaan rahan käyttöä. Mutta mistä ihmeestä kyseinen ajatusmaailma on peräisin? Normaali-ihminen laskee arkisin rahojaan jatkuvasti ja ilman että se tuottaa mitään stressiä. Jos lomalla suhtautuu rahaan samoin kuin arkena, on matkustaminen pikkubudjetilla helppoa. Tässä artikkelissa kerromme kuinka voi lähteä matkalle ilman sen kummempaa säästämistä.

Halpa majoitus

Koska nykyään on paljon halpoja lentoja, busseja ja junia, on majoitus usein kaikkein kallein investointi lomalla. Hotellit ovat aina kalleimpia, mutta kohteesta riippuen niitäkin voi saada halvalla. Jotta majoituksen saa mahdollisimman edullisesti, kannattaa pitää seuraavat seikat mielessä:

  • Varaa majoitus niin ajoissa kuin mahdollista. Varsinkin Airbnb:n parhaat hinta-laatusuhteen omaavat asunnot vuokrataan aina ensimmäisenä.
  • Airbnb-asunnot ovat yleensä aina edullisempia kuin hotellit. Matkalle kannattaa lähteä kaverin tai kaveriporukan kanssa, jolloin voi vuokrata suuren Airbnb-asunnon ja jakaa sen kustannukset. Yleensä mitä isompi asunto on kyseessä, sen halvempi se on per henkilö.

Jos matkustat yksin, harkitse hostelleja. Hostelword-sivustolta löytyy hostelleja joka lähtöön, eivätkä ne enää nykyisin ole vain nuorille reppureissaajille. Kannattaa lukea matkaajien arvioita hostelleista, koska niistä saa todenmukaisimman käsityksen hostellien ilmapiiristä ja mahdollisista ongelmista, kuten melusta. Hostellien etu on myös siinä, että seuraa kaivatessa niistä yleensä aina löytyy kavereita, joiden kanssa voi tutustua paikallisiin nähtävyyksiin, lähteä baariin tai jopa jatkaa matkaa yhdessä.

Majoituksen sijainti kannattaa miettiä tarkkaan, koska jos on valmis lähtemään hieman kauemmaksi keskustasta, hinnat ovat paljon alhaisempia. Usein keskustojen turistialueilla yöpyminen antaa väärän kuvan kaupungeista, koska silloin näkee vain kuuluisia nähtävyyksiä ja muita turisteja. Normaaleilla asuinalueilla majoittuessa taas saa käsityksen siitä millaista olisi elää kyseisessä kaupungissa sekä millaisia ovat paikalliset asunnot, asuinalueet, ruokakaupat ja julkinen liikenne. Usein paikan valinta riippuu aikataulusta: jos paikan päällä on vain muutamia päiviä, ei niitä kannata käyttää kulkuvälineissä istumiseen. Yöelämän ystävien kannattaa tarkistaa etukäteen onko potentiaaliseen kauempana sijaitsevaan majapaikkaan edes mahdollista päästä yöllä muulla kuin kalliilla taksilla.

Ateriointi

Syöminen vie usein leijonaosan matkabudjetista. Jos joutuu syömään aamiaisen, lounaan ja päivällisen ulkona, kuluu siihen helposti kolmekymmentä euroa edullisessa maassa ja vielä enemmän kalliimmassa. Jatkuva ulkona syöminen vie myös tuhottomasti aikaa, kun on ensin etsittävä sopiva kahvila tai ravintola, odotettava tarjoilijaa, ruokaa ja lopuksi vielä laskua. Ravintolaruoka on myös kaloripitoista ja vegaanien, kasvissyöjien, karppaajien, gluteenittomien, ja muita ruokavalioita noudattavien on usein vaikeaa löytää sopivaa ruokaa, joka olisi myös maukasta ja edullista. Syömisen kannalta ehdottomasti paras ratkaisu on majoittua Airbnb-asunnossa tai hostellissa, jossa on keittiö, ja laittaa itse suurin osa aterioista. Näin säästää aikaa ja rahaa ja saa syödä juuri sellaista ruokaa kuin itse haluaa. On myös terveellisempää olla syömättä jatkuvasti ravintoloissa. Kun kotona syömällä säästyy valtavasti rahaa, voi jonain iltana sitten syödä paremmassa ravintolassa pitkän kaavan mukaan.

Jos majapaikassa ei ole keittiötä, on useimmissa maissa monia tapoja syödä halvalla. Esimerkiksi Italian monissa kaupungeissa myydään parilla eurolla pizza- tai foccacia -viipaleita, jotka ovat riittävän täyttäviä lounaaksi. Ranskassa taas täytetyt patongit ovat yleisiä ja edullisia, ja monissa Euroopan maissa falafelit tai kebabit ovat edullista pikaruokaa. Yksi hyvä vaihtoehto on etsiä googlekartasta lähin ruokakauppa ja hakea sieltä leipää, juustoleikkeleitä, kirsikkatomaatteja, oliiveja ja muuta piknik -tyylistä syötävää. Jos ilma on lämmin, on ihanaa pitää piknik-lounas puistossa tai rannalla. Myös aamiaisen voi hankkia hotelliin. Jos hotellissa on vedenkeitin, sillä voi tehdä pikakahvia, ja edellisenä päivänä tai aamulla voi ostaa leipomosta kroissanteja tai leipää ja marmeladia. Usein on halvinta syödä paikallisten tapaan.