Useimmat suomalaiset ovat käyneet Iso-Britanniassa ainakin kerran ja useimmiten Lontoossa. Mutta Iso-Britannialla on todella paljon muutakin tarjottavaa, eikä maa ole suotta Lonely Planetin vuoden 2020 paras matkakohde.
Vuodelle 2023 kohteet näyttävät kuitenkin olevan muuttamassa, ainakin mikäli uskoo tuoreimpia trendejä matkustuksen osalta.
Tässä artikkelissa annamme vinkkejä matkustamiseen Iso-Britanniassa Lontoon ulkopuolella. Nyt on myös hyvä aika matkustaa Iso-Britanniaan, koska brexitin aiheuttama epävarmuus on pitänyt punnan kurssin alhaalla jo vuosia, eikä tätä artikkelia kirjoittaessa tilanteeseen näytä tulevan muutosta lähiaikoina.
Jos mielikuvasi Britanniasta on kuningatar Elizabeth II teekuppi kädessä, kannattaa muistaa että Brittien saarilla on muitakin kansoja kuin englantilaiset ja niiden omat kulttuurit ovat aivan toisenlaisia. Varsinkin nykyään Monarkin kuoleman jälkeen matkustajat saattavat etsiä uusia kohteita.
Skotlanti – upeita maisemia ja lähes skandinaavista elämää
Skotlanti on aivan oma maailmansa Englantiin verrattuna ja se näkyy kaikessa. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja vähemmän muodollisia kuin Englannissa. Skotlanti on tasa-arvoisempi ja se pitää parempaa huolta kansalaisistaan kuin Englanti. Esimerkiksi lukukausimaksut ovat viisi kertaa alhaisemmat kuin Englannissa. Tällä hetkellä vallassa oleva Scottish National Party (SNP) on tehnyt selvän pesäeron Toryjen vetämään julkisen talouden leikkaamiseen, minkä seurauksena Skotlannissa heikompiosaisten asema on paljon parempi kuin Englannissa. Se saattaa vaikuttaa yhdentekevältä matkaajalle, mutta ihmisten asema vaikuttaa huomattavasti ilmapiiriin.
Skotlannin ilmasto on melko skandinaavinen, joten myös kesäisin kannattaa pukeutua lämpimästi. Ehdottomasti vierailun arvoisia paikkoja ovat ensinnäkin Edinburgh, jossa voi viettää helposti monta päivää. Edinburghissa on paljon hyviä museoita, itse kaupunki on viehättävä ja siellä on paljon erinomaisia ravintoloita ja pubeja. St. Andrewsin viehättävä yliopistokaupunki on meren rannalla noin tunnin matkan päässä Edinburghista.
Skotlannin luonto on villiä ja jylhää; vuorten välissä on syviä, tummia järviä ja maaseutua koristavat lukuista keskiaikaisten linnojen rauniot. Isle of Skye -saari puolestaan tuntuu maailman ääreltä, ja siellä voi tutustua maailmankuuluun Talisker-viskin tislaamoon.
Cornwall – kelttiläistä perinnettä ja maaseudun rauhaa
Aivan Iso-Britannian toisessa laidassa, saaren lounaisen niemimaan eteläkärjessä, sijaitsee Cornwall. Cornwall on kelttiläistä seutua, mikä edelleen näkyy esimerkiksi paikkojen nimissä, keltinkielisissä kylteissä ja paikallisissa juhlissa, joiden musiikki ja piiritanssit ovat kelttiläistä perua. Cornwall on muutenkin oma maailmansa, ensinnäkin sijaintinsa takia. Cornwalliin ei ole mahdollista päästä kovin nopeasti ja esimerkiksi Lontoosta sinne kestää noin kuusi tuntia ajaa autolla tai mennä junalla.
Toisekseen Cornwall on perinteinen ja jokseenkin kehittymätön alue, jonka ansiosta tunnelma on maalaismaisen rauhallinen. Cornwallissa on parasta matkustaa autolla, koska nähtävää on paljon, eikä kaikkialle pääse julkisilla.
Mahtavinta Cornwallissa on sen upea rannikko ja luonto. Newquay on yksi Britannian suosituimmista surffauspaikoista, jossa on helppo vuokrata lauta tai ottaa opetustunteja. Merivesi alueella on aina kylmää, joten märkäpuku on välttämätön surffatessa. St Ives on Cornwallin ehkä kaunein kylä ja 1800-luvun lopulta alkaen se on ollut suosittu kohde taidemaalareille, aivan kuten kelttiläinen Bretagne Ranskassa.
St Ivesissä on myös Tate St Ives, jossa on esillä alueella työskennelleiden taiteilijoiden töitä, sekä Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden. Cornwall on omaperäisyytensä ja kauniin luontonsa ansiosta edelleen taiteilijoiden suosiossa, joten taiteiden ystävien kannattaa vierailla sen lukuisissa gallerioissa ja ateljeissa.
Dartmoorin kansallispuisto
Matkalla Cornwalliin kannattaa pistäytyä ainakin päiväksi Dartmoorin kansallispuistoon, joka sijaitsee Devonin alueella Cornwallista pohjoiseen. Dartmoorin kansallispuisto koostuu kymmeniä kilometrejä laajasta kukkulaisesta alueesta, jossa on enimmäkseen karua ja matalaa kasvillisuutta, kuten kanervoja ja saniaisia.
Kansallispuiston erikoisuus ja ehdoton vetonaula ovat villit Dartmoorin ponit, jotka laiduntavat siellä täällä puistossa, eivätkä ne juuri pelkää ihmisiä. Alueella on usein sumuista ja harmaata, jolloin tunnelma on lähes mystinen. Puiston keskellä kukkulan huipulla satoja vuosia vanhassa rakennuksessa on pubi, jossa voi nauttia lämpimästä ateriasta tai paikallisesta oluttuopista suojassa sateelta ja kylmältä. Kansallispuiston suuresta koosta johtuen siellä voi vaeltaa rauhassa törmäten harvoin muihin ihmisiin.